Joc Responsabil

Dependența de jocurile de noroc

Jocurile de noroc constituie o activitate care oferă emoții și distracție. Oamenii se bucură de jocurile de noroc de mii de ani. Jucătorii își pot miza banii pe o varietate de rezultate și au ocazia de a câștiga bani în plus. Cu toate acestea, sunt cazuri în care jocurile de noroc nu mai sunt privite ca o sursă de distracție și entuziasm de către oameni devenind, în schimb, o necesitate zilnică. Acest lucru se datorează oportunităților de câștig, ceea ce i-a făcut pe mulți oameni dependenți de jocurile de noroc. Cu timpul, aceștia nu își mai pot controla dorința de a juca, astfel că activitatea cu caracter distractiv se transformă într-o obsesie care reprezintă un pericol pentru aceștia și pentru cei din jur. Acesta este momentul în care încep să se arate semnele evidente ale dependenței de jocurile de noroc.

Ce este adicția față de jocurile de noroc?

Dependența de jocuri de noroc este o tulburare de control a impulsurilor, denumită și ludomanie. Este o situație în care o persoană continuă să practice astfel de jocuri chiar și atunci când acestea manifestă un impact negativ asupra ei și asupra celor din jurul său. Dependența de jocuri de noroc se manifestă în mod diferit, în funcție de tipul de personalitate al jucătorului. Pentru persoanele care joacă compulsiv, adicția față de jocurile de noroc începe mai întâi ca o activitate de divertisment, dar atunci când aceștia câștigă mulți bani, jocurile de noroc se pot transforma într-o problemă colosală. Uneori, jucătorii compulsivi nu trebuie să obțină un câștig important pentru a deveni dependenți. Mulți oameni sunt de părere că dependenții de jocurile de noroc nu își pot controla dorința de a juca, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Există jucători care au puterea de a decide când să parieze și când să nu o facă. Cu toate acestea, dacă activitatea lor obișnuită de zi cu zi le este afectată din cauza dorinței de a juca, atunci se poate spune că au dezvoltat dependență față de jocurile de noroc.

Tipuri de dependență de jocurile de noroc

Pariatul compulsiv

Atunci când o persoană nu are control asupra dorinței sau nevoii sale de a juca este considerată ca făcând parte din categoria jucătorilor compulsivi. Acest tip de adicție față de jocurile de noroc, denumită și joc patologic, face ca o persoană să-și depășească limitele de pariere stabilite. Jucătorii compulsivi consideră că jocurile de noroc sunt irezistibile și vor continua să joace, fără să realizeze impactul negativ pe care îl au jocurile de noroc asupra lor, asupra finanțelor, asupra celor dragi și asupra vieții lor de zi cu zi. Chiar dacă știu că nu dispun de resursele necesare pentru a susține pe termen lung pasiunea pentru jocurile de noroc, nu le pasă și vor continua să parieze pe sume foarte mari.

Pariatul de tip binge

Pariorul de tip binge prezintă unele asemănări cu jucătorul compulsiv. Singura diferență este că aceștia își mai păstrează o formă de control și pot avea perioade în care nu prezintă semne de dependență față de jocurile de noroc. Există jucători de tip binge care pot petrece săptămâni sau chiar luni fără jocuri de noroc. Dar comportamentul de joc compulsiv poate apărea din senin, iar aceștia vor începe să parieze fără limită. Atunci când se întâmplă acest lucru, nici ei, nici cei din jur nu-i pot opri din pariat. Uneori, este aproape imposibil să îi oprească cineva.

Jucători cu probleme de pariere

Atunci când o persoană continuă să parieze chiar și după ce a pierdut în mod constant sau pare că acționează fără niciun plan, în virtutea inerției pariind doar de dragul de a paria, aceștia pot fi clasificați drept jucători cu probleme de pariere. Chiar dacă acești indivizi pot încerca să reziste impulsului sau dorinței de a paria, ei tind să-și ignore responsabilitățile și să continue să parieze. În cele din urmă, pariatul le provoacă o întrerupere a vieții lor de zi cu zi și îi afectează negativ pe ei și pe cei dragi.

Simptomatologia și manifestările dependenței de jocuri de noroc

Simptomele și semnele fizice ale adicției față de jocurile de noroc nu sunt atât de evidente și pot fi extrem de greu de observat. Acest tip de adicție se deosebește de dependența de alcool sau de droguri, care se manifestă cu simptome ușor de observat. Faptul că aceste manifestări nu sunt evidente poate face ca o persoană să poată continua să joace până când se confruntă cu probleme financiare sau chiar își pierde locul de muncă. Iar acest lucru se întâmplă fără ca persoana în cauză sau cei din jur să realizeze acest lucru. Cel mai greu de observat este în cazul jucătorilor de tip binge și a celor cu probleme de pariere, deoarece semnele sunt aproape imposibil de observat.

În cazul în care o persoană prezintă sau experimentează unele dintre simptomele care sunt descrise mai jos, atunci este clar că se confruntă cu dependența de jocurile de noroc. Manualul de diagnosticare și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) afirmă că o persoană trebuie să prezinte nu mai puțin de 4 dintre simptomele de mai jos pe o durată de 12 luni pentru a fi clasificată drept dependentă de jocurile de noroc. Printre aceste semne se numără:

Chiar dacă aceste simptome ajută persoana în a realiza dacă se confruntă sau nu cu dependența de jocurile de noroc, este necesar un diagnostic medical adecvat, acesta fiind mult mai precis. Dacă sunt întrunite nu mai puțin de patru dintre simptomele de mai sus, va trebui solicitat cât mai repede ajutorul unui expert în sănătate mintală, cum ar fi consultarea unui psihiatru.
Acești experți dispun de calificările necesare pentru a determina dacă este vorba despre dependență de jocurile de noroc sau dacă persoana prezintă simptome ale unei alte afecțiuni medicale cu manifestări similare. Oamenii care se confruntă cu adicția față de jocurile de noroc pot manifesta și alte tulburări, cum ar fi tulburările legate de consumul de substanțe psihotrope, tulburările depresive, tulburările bipolare și ADHD.

Cauzele dependenței de jocurile de noroc

Nimeni nu înțelege pe deplin ce determină o persoană să dezvolte o dependență față de jocurile de noroc. Cu toate acestea, există numeroși factori care pot contribui la această problemă, inclusiv câștigurile mari, problemele de sănătate mintală și nevoia de bani.

Cauze biologice

Unul dintre motivele principale pentru care oamenii suferă de dependența de jocurile de noroc, în special cei din categoria de pariori cu probleme, este modul în care creierul reacționează la jocurile de noroc. Potrivit cercetărilor științifice, creierul produce un răspuns neurologic atunci când o persoană câștigă în timp ce pariază. Acest răspuns este similar cu cel dezvoltat de dependenții de cocaină atunci când consumă o doză. În plus, jocurile de noroc compulsive au fost asociate cu deficiențe de serotonină, alături de norepinefrină, care este un hormon de stres. Există, de asemenea, alte cauze biologice care s-au dovedit a fi prezente în genele unui individ. Există o categorie de oameni care este mai înclinată din punct de vedere genetic să dezvolte o tulburare de dependență de jocurile de noroc.

Cauze psihologice

Felul în care o persoană percepe jocurile de noroc poate influența, de asemenea, dezvoltarea unei probleme cu jocurile de noroc. Urmărirea pierderilor, care este comună în jocurile de noroc, este un factor care poate declanșa în cele din urmă o dependență de jocurile de noroc. Pe măsură ce jucătorul continuă să spere că o să câștige următorul pariu, acesta va continua să nege impactul obiceiului de a paria asupra vieții lor și vor ajunge într-un cerc vicios. Acești indivizi au un nivel ridicat de speranță chiar dacă continuă să înregistreze pierderi.

În plus, probabilitatea și entuziasmul de a câștiga de mai multe ori la sloturi, de exemplu, pot face o persoană susceptibilă în dezvoltarea unei adicții față de jocurile de noroc. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în rândul jucătorilor care pariază rapid, care se bucură de jocurile în ritm accelerat, cu mâini rapide, sau de sloturi, aceste jocuri diferențiindu-se față de loterie. În plus, unii oameni care obțin primul lor câștig la jocurile de noroc au tendința de a deveni dependenți, dat fiind faptul că aceștia consideră că pot face din jocurile de noroc o sursă continuă de câștig. Dacă primul lor câștig este uriaș și reușesc să recupereze toți banii pe care i-au pierdut la pariurile anterioare, aceste persoane vor crede că este posibil să obțină un alt câștig uriaș în aceleași condiții. Există cazuri în care unii dintre acești indivizi plasează mize duble, astfel încât să poată obține un câștig dublu. Această strategie nu îți garantează nimic, deoarece jocurile de noroc înseamnă hazard, prin urmare niciun câștig nu este garantat.

Cauze sociale

Pariatul compulsiv ar putea fi declanșat de nevoia disperată de bani, de pierderea locului de muncă și de stres. Chiar dacă dependența de jocurile de noroc nu este o problemă genetică, un membru mai în vârstă al familiei o poate transmite celor mai tineri din familie. Acest lucru ar putea fi rezultatul observării directe sau influenței persoanei mai în vârstă. În plus, alte elemente sociale precum prietenii care pariază frecvent sau proximitatea față de locațiile în care se practică jocurile de noroc ar putea declanșa, de asemenea, dependența.

Medicamentele

Este posibil ca medicamentele să nu provoace în mod direct dependență de jocurile de noroc, dar există unele medicamente specifice care ar putea cauza o astfel de problemă. De exemplu, medicamentele antipsihotice și cele din categoria agoniști dopaminergici au fost asociate cu probabilitatea de a dezvolta adicție față de jocurile de noroc.

Recunoașterea dependenței de jocurile de noroc

Mulți oameni care se confruntă cu dependența de jocurile de noroc nu reușesc să observe problema până când aceasta nu le provoacă daune ireversibile. Acesta este momentul în care aceștia își pierd locurile de muncă, se confruntă cu datorii financiare uriașe, au fost părăsiți de familie sau de persoanele dragi sau au probleme cu legea pentru că s-au angrenat în activități infracționale pentru a obține finanțare pentru jocurile de noroc.

Vestea bună este că există semne care se manifestă înainte de a se ajunge la faza finală, în care nu se mai pot face multe lucruri, ceea ce înseamnă că este posibil ca dependența de jocurile de noroc să fie stopată din timp.

Dacă realizezi că te confrunți cu oricare dintre simptomele dependenței de jocurile de noroc pe care le-am menționat mai sus, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să accepți și să recunoști că ai o astfel de problemă. Mulți oameni care se confruntă cu dependența de jocurile de noroc continuă să nege faptul că au o problemă chiar și atunci când semnele sunt atât de evidente. Dacă crezi că începi să devii dependent de jocurile de noroc pe platformele de pariuri online sau cei din jurul tău au început să-și manifeste îngrijorarea cu privire la influența jocurilor de noroc asupra comportamentului tău, atunci este important să cauți ajutor.

Există cazuri în care jucătorii pot încerca să justifice problemele legate de dependența lor de jocurile de noroc pentru că își doresc să creadă că nu și-au pierdut controlul sau pentru a ascunde problema. Chiar dacă asta nu se întâmplă în cazul jucătorilor compulsivi, jucătorii cu probleme de pariere se vor comporta în acest fel. Poate li se pare o idee bună, dar dezavantajul este că problema va continua să existe și, cu cât trece timpul fără să se acționeze, cu atât mai dificil va fi de stopat.

Cum poate fi rezolvată problema adicției față de jocurile de noroc

Primul pas spre a face față dependenței de jocurile de noroc este să recunoști și să accepți că ai o astfel de problemă. Următorul pas este să începi să acționezi pentru a scăpa de dependență. Din fericire, există numeroase strategii pe care le poți folosi pentru depăși dependența de jocurile de noroc și să scapi pentru tot restul vieții. Unele dintre aceste strategii sunt enumerate mai jos.

Tratamentul pentru dependența de jocurile de noroc

Nu este ușor să renunți la patima legată de jocurile de noroc; cu toate acestea, este posibil. Există numeroase variante de tratament disponibile pentru rezolvarea problemei, precum și pentru jucătorii compulsivi. Niciun tratament nu este considerat în acest moment ca fiind o opțiune oficială pentru dependența de jocurile de noroc. Cu toate acestea, există metode care își dovedesc utilitatea și le oferă ajutor celor care se confruntă cu astfel de probleme:

Terapia

Se știe că psihoterapia tratează eficient problemele legate de jocurile de noroc și chiar poate ajuta atunci când patima își face apariția din nou. Consilierea din partea unui terapeut sau a unui psihiatru profesionist ar putea ajuta la îmbunătățirea comportamentului și a obiceiurilor legate de jocurile de noroc. Această strategie se poate dovedi a fi benefică dacă jucătorul are o altă problemă psihiatrică care îi declanșează nevoia de a juca. Cu ajutorul unui profesionist, tratarea ambelor afecțiuni este posibilă.

Medicamentele

Există medicamente specifice care ar putea ajuta la minimizarea nevoii constante de a paria pe o platformă de pariuri online sau de a merge într-un cazinou terestre pentru a juca la pacanele, de exemplu. Medicamentele precum cele anti-convulsii și antidepresivele s-au dovedit a fi utile în combaterea dependenței de jocurile de noroc.

Prevalența adicției față de jocurile de noroc

Multe dintre statisticile oficiale ale persoanelor care se confruntă cu dependența de jocurile de noroc se bazează pe auto-denunțul jucătorilor. Astfel, nu ar fi atât de ușor să se determine în mod exact numărul de persoane care se confruntă cu această problemă.

În Canada, numărul persoanelor care se confruntă cu o dependența de jocurile de noroc este de 3% din populație (peste 1 milion de canadieni). În Statele Unite, jocurile de noroc creează probleme unui procent de 2-3% din populație. Dependența de jocurile de noroc are un nivel mai scăzut și reprezintă 1% din întreaga populație.

În România, statisticile indică faptul că 0.6% din populația țării (în jur de 98.000 de persoane) se confruntă cu potențiale probleme de pariere și adicție față de jocurile de noroc. Raportat la numărul celor care pariază în mod frecvent (2.4 milioane de români) situația pare să fie sub control, însă, în țara noastră încă nu sunt derulate atât de multe sondaje pentru a afla care este numărul real de jucători cu probleme legate de jocurile de noroc.

Una dintre țările cu probleme în zona adicției față de jocurile de noroc este Marea Britanie. Un sondaj realizat de YouGov a arătat că aproximativ 2,7% dintre adulții din Regatul Unit, adică aproximativ 1,4 milioane de persoane, au probleme cu jocurile de noroc. Dar această cifră nu este oficială și este doar una estimată, deoarece Comisia pentru jocuri de noroc din Marea Britanie plasează estimările oficiale undeva la 0.7%.

Conform statisticilor, bărbații par să aibă cele mai mari probleme. Aceasta înseamnă că bărbații au o probabilitate mai mare de a se confrunta cu probleme legate de jocurile de noroc sau de a deveni dependenți de jocuri de noroc, spre deosebire de femei. Și partea mai gravă este că, deși există numeroase tratamente pentru dependența de jocurile de noroc, mulți bărbați nu găsesc tratament și nici nu se alătură organizațiilor care îi pot ajuta. Uneori, câțiva au norocul să-și corecteze obiceiurile de pariere schimbându-și comportamentul, stilul de viață sau apelând la sprijinul familiei și al prietenilor. Cu toate acestea, mulți dintre ei continuă să aibă același stil de viață și își pierd o mare parte din timp și bani din cauza jocurilor de noroc, fără a primi ajutorul de care au nevoie.

Efectele dependenței de jocurile de noroc

Adicția față de jocurile de noroc provoacă numeroase efecte negative pe termen scurt și lung asupra vieții indivizilor. Unele dintre acestea sunt ușor de remarcat, în timp ce altele necesită atenție pentru a le identifica.

Probleme financiare

Persoanele care se confruntă cu dependența de jocurile de noroc tind să se confrunte cu probleme financiare grave. În cele mai multe cazuri, acestea acumulează datorii și uneori își pot juca mașinile, casele și alte obiecte de valoare. Pentru persoanele din categoria jucători compulsivi, aceștia nu își periclitează doar finanțele personale, ci și pe cele ale familiei, prietenilor și ale cunoștințelor. Uneori, aceștia pot ajunge în situația de miza banii de la locul de muncă, investițiile clienților etc., iar acest lucru ar putea cauza probleme legale și se poate ajunge chiar la închisoare.

Sănătate mentală

Pariurile plasate în mod continuu pot genera problemele mentale și psihologice. Acest lucru se întâmplă deoarece această problemă provoacă o perturbare a modului în care persoana gândește și trăiește. Printre efecte se numără creșterea problemelor sociale și apariția unor tensiuni în relațiile cu familia și cei din jur. Dependența de jocuri de noroc poate declanșa și alte probleme mentale, cum ar fi dorința de sinucidere, anxietatea și depresia.

Periclitarea relațiilor cu familia și cei din jur

Jucătorii compulsivi tind să sufere, dar nu suferă singuri și își atrag și familiile în problema lor. Cercetările indică faptul că minorii care au părinți cu probleme legate de jocurile de noroc sunt victime ale abuzului și altor tipuri de violență domestică. În plus, la rândul lor, aceștia pot dezvolta alte forme de dependență și probleme de sănătate mintală pe măsură ce îmbătrânesc.

Cum să ajuți pe cineva cu probleme legate de jocurile de noroc

Întrucât este posibil ca semnele dependenței de jocuri de noroc să fie ascunse, în special în cazul jucătorilor cu probleme de pariere, rudelor nu le poate fi ușor să observe că cineva apropiat se confruntă cu o patimă față de jocurile de noroc până când persoana în cauză ajunge într-o situație financiară precară, manifestă semne evidente, etc. Cu toate acestea, există anumite semnale la care rudele apropiate și cei din familie trebuie să fie atente pentru că le permit să observe dacă ceva nu este în regulă. Iată câteva dintre aceste manifestări:

Acestea sunt semne care indică faptul că există o problemă cu jocurile de noroc. Cu toate acestea, momentul în care afli că prietenul tău sau cineva apropiat are o problemă este esențial să nu-l ridiculizezi sau să-l judeci din cauza adicției sale. Acest lucru nu ajută în niciun fel, la fel cum nici forțarea sau amenințarea nu-l ajută să se oprească. În schimb, doar îl va încuraja să continue să își ascundă problema până când va fi prea târziu.

În momentul în care observi aceste semne, prima și cea mai importantă acțiune pe care o poți face este să înveți cum să te comporți față de acesta. Trebuie să-l sprijini astfel încât să își poată depăși dependența de jocurile de noroc. Nu este indicat să îi acorzi niciun fel de ajutor financiar sau să-l ajuți să scape de datorii. Mai degrabă, poți participa la procedura de tratament și îl poți ajuta să-și găsească un loc de muncă care să-i permită să-și achite datoriile.

Ajută-l să caute și să urmeze un tratament calificat!

Poate fi greu să convingi un membru al familiei sau un prieten care se confruntă cu dependența de jocuri de noroc să primească ajutor calificat. În cazul în care aceștia sunt pregătiți să facă pasul, dar nu au resursele necesare pentru a o realiza, atunci îi poți sprijini și să mergeți împreună la un centru specializat. Uneori, poți convinge o persoană să primească tratamentul necesar dacă îi vorbești despre jocurile de noroc și despre modul în care acestea au afectat negativ viața celor din jur.

Pentru ca procesul să se desfășoare fără probleme, trebuie să îi acorzi sprijin necondiționat și să fii pozitiv în toate acțiunile pe care le intreprinzi. Este recomandat să iei legătura cu prietenii apropiați și membrii familiei pentru a discuta cu jucătorul care are probleme.

În alte cazuri, cea mai bună modalitate prin care poți ajuta un jucător cu probleme să urmeze tratamentul este să discuți mai întâi cu un expert. Poți contacta organismele abilitate în acest sens folosind serviciile de asistență pentru a obține îndrumări de la experții care te vor învăța pașii corespunzători pentru a sprijini persoanele dragi care au o problemă cu jocurile de noroc. Un exemplu de organizație care te poate sprijini în acest sens este Joc Responsabil (https://jocresponsabil.ro/).

Stoparea sinuciderii în rândul persoanele cu dependență de jocurile de noroc

Sinuciderea este mai des întâlnită printre jucătorii compulsivi. Dacă observi că un astfel de jucător se confruntă cu depresia sau devine mai introvertit decât de obicei sau dacă are gânduri de suicid, cel mai bine este să contactezi serviciul de asistență pentru sinucidere. Acestea sunt câteva organizații naționale care ajută la prevenirea sinuciderii în diferite țări.

Resurse pentru a lupta împotriva dependenței de jocurile de noroc în România

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a lupta cu succes împotriva dependenței de jocurile de noroc, în România există numeroase organizații care sunt specializate în acest lucru. Aceste institutiii oferă tratament care variază de la consiliere, întâlniri de grup cu persoane care se confruntă cu afecțiuni similare și, uneori, poate fi vorba chiar despre programe avansate de tratament care pot fi combinate cu medicamente. Iată câteva dintre organismele din România care pot ajuta fiecare jucător compulsiv și cu probleme de pariere să renunțe la adicția față de cazinouri.

Joc Responsabil: Jucătorii din România pot beneficia de ajutor profesionist în cadrul unor programe specializate, inclusiv consiliere online cu servicii disponibile non-stop. Sunt oferite mai multe metode de suport: pe chat live, prin telefon sau prin email. Sunt organizate inclusiv seminarii și programe de educație privind jocurile de noroc și conștientizarea problemelor care derivă din acestea. Pentru ajutor telefonic  – +0800 800 099 LINIA VERDE

FAQ: Joc Responsabil

Ce înseamnă să joci responsabil?

În esență, jocul responsabil este o mișcare sau o inițiativă care ajută la prevenirea dependenței de jocurile de noroc. Există mai multe modalități prin care această inițiativă este pusă în practică de către cazinourile online. De exemplu, platformele de casino le oferă jucătorilor instrumentele necesare pentru a-și limita timpul petrecut atunci când joacă, numărul de depuneri pe care le fac într-o perioadă de timp dată sau posibilitatea de a se auto-exclude de pe site-urile cu jocuri de noroc. De asemenea, acestea oferă informații despre semnele legate de dependența de jocurile de noroc și linkuri către organizațiile care pot ajuta atunci când cineva simte că nu își poate controla obiceiurile de pariere.

Care este vârsta legală pentru a juca și a paria la jocurile de noroc în România?

Vârsta legală la care o persoană din România poate paria este de 18 ani. Unul dintre obiectivele principale ale mișcării Joc Responsabil este prevenirea accesului minorilor la jocurile de noroc. Acest lucru se întâmplă pentru că studiile au arătat că, atunci când cineva începe foarte devreme să parieze, acestuia îi va fi mai greu să nu dezvolte probleme mai târziu în viață. Din acest motiv jucătorii trebuie să își dovedească vârsta atunci când se înregistrează pe platforma unui cazinou online.

Cum știu dacă sunt dependent de jocurile de noroc?

Există mulți jucători care manifestă semne îngrijorătoare de dependență sau care neagă că li se întâmplă acest lucru. Cu toate acestea, pe internet sunt disponibile chestionare pe care persoanele care cred că au probleme legate de jocurile de noroc le pot completa. Dacă răspunzi la întrebări în cel mai sincer mod posibil, acestea vor constitui un indicator reprezentativ pentru a determina dacă ai nevoie sau nu de ajutor. În situația în care deja crezi că jocurile de noroc preiau controlul asupra vieții tale, cel mai bun lucru pe care îl ai de făcut este să vorbești cu un expert în acest domeniu cât mai repede posibil. Există multe organizații care îți oferă astfel de servicii în mod gratuit.

Cum joc responsabil?

Marea majoritate a jucătorilor nu întâmpină probleme legate de jocurile de noroc. Aceștia acceptă faptul că jocurile de noroc sunt pentru distracție, nu pentru câștiguri. Cu toate acestea, unora dintre jucători le este foarte greu să spună nu și să se oprească din pariat. Prin urmare, este important să-ți stabilești un buget atunci când joci și, dacă există riscul de a depăși limita stabilită, atunci trebuie să pleci. Același principiu se poate aplica și în ceea ce privește timpul petrecut online, pe platformele de casino. În momentul în care simți că jocul nu mai este distractiv, acesta este un indiciu clar că ar trebui să iei o pauză.

Bogdancazino.ro » Joc Responsabil
Ultima actualizare: septembrie 27, 2023