Joc de cărți Macao: Ghid de joc pentru începători

Joc de cărți Macao: Ghid de joc pentru începători
Citire: 10 minute

Știai că Macao face parte din categoria de jocuri de cărți vechi? Foarte simplu de jucat, perfect pentru o serată cu prietenii sau familia, acest joc este un deliciu pentru cei care vor să îl încerce din nou. Macao este un joc adaptabil în funcţie de numărul de persoane alături de care vrei să joci dar și de versatilitatea regulilor.

Este asemănător cu UNO însă poți considera Macao versiunea simplificată a acestuia. Urmărește ghidul meu până la final și învață din nou cum se joacă Macao, care este azi setul de reguli Macao și alte detalii.

Ce tip de jocuri Macao există online?

Da, există, dar asigură-te că ai intrat pe site-ul potrivit. Toată oferta de Macao online este gratis, nu trebuie să plătești nimic pentru a încerca variațiile acestui joc. Există chiar şi platforme care asigură un joc multiplayer de Macao.

Totuși, menționez că acest tip de site-uri nu sunt cazinouri online. Macao nu este un joc de noroc, ci un joc de cărți vechi pe care fie îl joci în aplicațiile dezvoltate pe mobile, fie pe site-uri de tip jocuri de societate unde, într-adevăr poți să joci ca la cazinou, contra calculatorului sau al unui alt jucător. Diferența dintre cele două este că pe site-urile cu Macao poți să joci doar pentru divertisment și nu pe bani reali așa cum se întâmplă pe site-urile de gambling.

💡 Dar, dacă ești fan jocuri de cărți și vrei să joci contra unui dealer real sau să stai la masă cu jucători, poți oricând să accesezi un casino online. Nu doar că joci pentru distracție, însă poți paria și cu bani reali. Poți încerca oricând jocuri de cărți de tip blackjack, baccarat sau poker fie că ai sau nu experiență. Sfatul meu este să le testezi mai întâi demo și apoi pe mize reale.

Ce reguli Macao sunt și la ce trebuie să fii atent?

Deşi nu sunt reguli oficiale, trebuie stabilite de la început câteva repere. Jocul este versatil, motiv pentru care regulamentul poate fi modificat fie că joci Macao pe puncte sau varianta clasică. Înainte, îți voi aminti care sunt regulile, cum începe jocul și care sunt cărțile cu funcții speciale.

Cum începe jocul Macao?

Pentru că se foloseşte integral un pachet de cărți de joc, la masă pot participa până la un număr de maxim 6 jucători. După, se desemnează jucătorul care va face cărţile, fie prin înţelegere verbală fie prin tragere la sorţi. Când vei ajunge la acest punct, urmează sa faci următoarele acţiuni:

 • Vei amesteca cărţile. Urmează să fie tăiate de jucătorul din stânga ta
 • Vei împărţi câte 5 cărți cu fața în jos fiecărui jucător de la masă
 • După împărţirea cărţilor vei poziţiona o carte cu faţa în sus pe masa de joc
 • În cazul în care cartea întoarsă are funcţie specială, se va alege alta
 • Restul cărţilor se depun pe masa de joc în stivă, cu faţa în jos
 • Primul jucător din partea dreaptă a celui care a făcut cărţile depune prima carte peste cea decartată cu faţa în sus

Care este obiectivul jocului Macao?

Scopul este să scapi de toate cărţile din mână, respectând regulile asupra cărora ai convenit cu toți jucătorii. Primul jucător trebuie să pună peste cartea cu faţa în sus, una de același semn sau de aceeaşi valoare.

Dacă ai în mână mai multe cărţi de aceeaşi valoare, le poţi pune pe toate deodată într-o singură mână. În cazul în care nu ai în mâna o carte care să respecte regula, atunci vei trage o carte din pachetul de cărți rămase de când le-ai împărţit.

Dacă teancul se epuizează, cărţile decartate pe masa de toţi jucătorii se întorc cu faţa în jos. Acesta este noul teanc comun. Reține că toţi jucătorii au obligaţia să anunţe prin strigarea cuvântului Macao faptul că mai au o singură carte în mână.

În cazul în care vezi că jucătorii nu o fac, cel aflat în cauză va fi pedepsit şi trebuie să tragă 5 cărţi extra. În termenii jocului, această acţiune se numeşte a “umfla” cărţi şi diminuează şansele de a finaliza mâna jucătorului aflat în această postură.

Ce cărţi au funcţii speciale în Macao?

Dacă la unele jocuri de cărți nu există funcții speciale – precum se întâmplă la blackjack online – în Macao, trebuie să știi că există o ierarhie a cărţilor de joc. Există cărţile de joc cu numere şi cele cu personaje dar şi cărţi care au funcţii speciale. Ce înseamnă funcţie specială în Macao? Iată şi o scurtă explicaţie:

 • Cartea de 7 are funcţia de a schimba în ce vrei semnul sau culoarea cărţii peste care o decartezi- expresia folosită este “Schimb în”
 • Valeţii (J) şi cărțile de 2 se folosesc pentru a face următorul jucător să tragă cărţi suplimentare. Dacă următorul jucător are o carte cu aceeaşi funcţie, poate să paseze această pedeapsă celuilalt. Următorul jucător trebuie să tragă din pachet cărțile
 • Asul are funcţia de a sta o tură. Această carte din pachet nu va permite următorului jucător să mai participe la mâna de joc

Punctaj şi câştigători la Macao pe puncte

Scopul în Macao este să rămâi cu cât mai puţine puncte în mână şi să închei jocul înaintea celorlalţi. Încă de la debutul jocului trebuie confirmat numărul de puncte până la care se joacă. Cine face primul acest punctaj a pierdut, cine are cele mai puţine puncte a câştigat. Dacă sunt mai mulţi jucători la masă se aplică acelaşi principiu până mai rămân doar 2 care se vor departaja după aceiaşi regulă. Iată cum se calculează punctele:

 • Cărţile de la 2 la 10 reprezintă exact atât cât scrie pe ele. Este aceeași regulă pe care o găsești la jocul de baccarat online sau offline, cu excepția faptului că, toate cărțile de la 1 la 9 au proprile valori
 • Cărțile de joc cu feţe au aceiaşi valoare, cea de J de 12 puncte, Q valorează 13 puncte și K negru sau roșu 14
 • Asul valorează un singur punct în joc
 • Şeptarul valorează 25 de puncte. Dar, fii atent! Dacă închizi jocul cu 7 vei dubla punctajul adversarilor

Cum se acordă punctajul?

La sfârşitul fiecărei mâini de joc trebuie să faci suma totală de puncte. După, trebuie să transpui toate datele obţinute într-un tabel, unde treci numele jucătorilor. De obicei, acest lucru îl face cel care închide jocul dar se poate nominaliza un alt jucător cu acordul celorlalţi.

Fiecare îți va da cărțile de inimă roșie, treflă, romb sau spadă iar tu vei face punctajul final bazat pe valoarea fiecărei cărți, așa cum am explicat mai sus.

Cum se determină câştigătorul?

Câştigătorul jocului este uşor de determinat, cel care rămâne ultimul la masa de joc sau cel care termină primul cărțile din mână. Această regulă este stabilită de la începutul jocului. Dacă se stabileşte un scor de 50 de puncte, primul jucător care îl face sau îl depăşeşte este eliminat de la masa de joc. Jocul continua în aceiaşi manieră până unul sau mai mulţi sunt scoşi din joc. Bătălia finală se dă între ultimii 2 jucători rămaşi la masă, după aceeaşi regulă stabilită la debutul partidei.

Ce variante populare ale jocului Macao poți să încerci?

Spuneam la debutul articolului că Macao este un joc versatil, care se poate adapta în funcţie de dorinţele jucătorilor. La fel ca jocurile de masă pe care le găsești în majoritatea cazinourilor, așa cum este și jocul de poker online, Macao are mai multe versiuni pe care poți să le încerci în orice moment. Cele mai populare au fost Macao cu mai mulți jucători și Macao cu jokeri.

Macao cu mai mulţi jucători

Numărul minim de jucători este de 2, în timp ce maximum acceptat este de 6. Te întrebi de ce 6? Pentru că un pachet de joc are în total 52 de cărți de joc şi cum se împart câte 5 fiecăruia, mai rămân doar 22 de cărţi disponibile care să lase dinamica jocului să se desfăşoare normal.

Dacă la masă ar lua loc 8 jucători, ar mai rămâne disponibile ca şi cărţi comune doar 12, ceea ce ar crea reale greutăţi în joc, Macao nemaifiind un joc cursiv unde îţi etalezi abilităţile personale ci doar unul bazat pe noroc.

Macao cu jokeri

În general, această variantă de joc este adoptată doar în cazul în care vrei să joci contra unui singur adversar. Adăugarea acelui joker negru creşte numărul de cărţi pe care le vei folosi în cursul jocului. În funcţie de dorinţa celor aflați la masă, jokerii pot avea ce funcţie doresc aceştia, de valet (J), de 2 sau de şeptar.

Strategii Macao

În acest joc va trebui să îţi foloseşti abilităţile personale, să gândești rapid și să fii foarte atent la mișcările adversarilor. Fii mereu atent la ce cărți de joc sunt aruncate pe masă de adversari pentru că poți intui care este următoarea lui mișcare și care sunt șansele tale reale de câștig.

În funcţie de ceea versiunea de Macao pe care o joci online sau cu prietenii se pot aplica diverse strategii. De exemplu, este de dorit este să ai ultima carte de şeptar, astfel încât să poţi încheia jocul indiferent de semnul sau valoarea cărţii de pe masă.

Ce alternative de joc Macao există?

Jocul de Macao este un joc de cărţi, deci şi opţiunile alternative sunt unele destul de mari. În funcţie de câţi jucător sunteţi la masă şi de dorinţele fiecăruia, vă recomand să verificați și aceste opțiuni de jocuri vechi de cărți foarte populare:

Război: jocul în care punctajul face diferența

Reține că „Război” este un joc de cărţi în care se folosesc toate cele cărțile existente din pachet. Ele se împart în mod egal jucătorilor de la masă, primul decartează prima carte pe masa de joc cu faţa în sus. Celălalt/ceilalţi jucători fac exact acelaşi lucru până când 2 jucători pun pe masă cărţi cu aceeaşi valoare.

În acest caz se declară război, cei 2 jucători implicaţi în această fază din joc pun pe masă fix valoarea de cărți care a determinat „războiul”. Câştigătorul este jucătorul care cumulează toate cărţile de pe masă, ceilalţi epuizând toate cărţile din mână.

Popa Prostu: 4 cărți de aceeași valoare aduc reușita

De obicei, în Popa Prostu alegi doar cărţile de 10, As, J, Q şi K. Împarți jucătorilor câte 4 cărţi de joc, cu excepţia ultimului, care primeşte 5. Acesta va iniţia şi jocul, decartând pe masă o carte din cele 5 primite.

Următorul o va ridica şi va pune în schimb o alta pe masă. Scopul este să pui mâna pe 4 cărţi de aceeaşi valoare, moment în care trebuie să le pui repede pe masa de joc. Jucătorul prins cu cartea de K în mână devine Popa Prostu.

Șeptica: un joc de cărți bazat pe puncte și scor

În Șeptică, se folosesc 32 de cărţi din pachet, cele de la 7 în sus. Cărțile as și 10 sunt cele mai valoroase din joc. Modul de joc este simplu, se împart câte 4 cărţi fiecărui jucător şi unul dintre ei iniţiază jocul punând o carte pe masa de joc.

Dacă pui o carte identică peste ea, jocul continuă, dacă nu, jucătorul care a pus prima carte o ia şi pe a ta. În acest moment cartea de 7 este cea care „taie” cartea adversarului. În cazul în care acesta nu reacţionează în acelaşi fel îi poţi lua de această dată tu cărţile.

Whist: levata norocoasă

În mod ideal Whist se adresează unui număr de 4 jucători dar poate accepta maxim 3 sau 6. Împarți câte 8 cărţi. Fii atent pentru că trebuie să selectezi doar câteva cărți specifice! De exemplu, dacă joci cu 4 sunt necesare 32, dacă sunt doar 3 jucători, ai nevoie de 24.

Întotdeauna se scot cărţile de valoare mică, începând cu 2. Cel care împarte cărţile este “mâna moartă” şi nu va participa la joc, cartea pe care acesta o va decarta cu faţa în sus este atuul jocului.

De ce merită să mai joc Macao azi?

Jocul de Macao este unul popular, simplu de învăţat de oricine. Caracterul său interactiv îl face un joc de cărţi adaptabil pentru o seară relaxantă alături cu cei dragi, fiind totodată şi un minunat mijloc de distracţie.

Chiar dacă nu îl găsești într-un casino online românesc la moment, poți oricând să îl joci pe site-urile sau pe aplicațiile mobile care-l oferă gratis.

Înapoi la pagina generală
Amalia Florea
Amalia Florea
Creator de conținut și vlogger Youtube cu experiență în bonusuri și ghiduri de cazinou
98 Articole
0 Recenzii

Pasiunea pentru scris și jocuri de noroc au ajutat-o pe Amalia să realizeze analize detaliate ale cazinourile pe YouTube dar și să îți ofere ghiduri de specialitate. Amalia îți prezintă într-o lumină obiectivă informații despre modul de joc în cazinouri, sfaturi, ponturi și te ajută să alegi cele mai bune oferte din cazinourile românești.

Citește mai mult despre autor

Cele mai recente ghiduri

Bogdancazino.ro » Ghid » Joc de cărți Macao: Ghid de joc pentru începători
Ultima actualizare: