Evoluția și istoria jocurilor de noroc: De unde a pornit industria cazinourilor?

Evoluția și istoria jocurilor de noroc: De unde a pornit industria cazinourilor
Citire: 13 minute

Jocurile de noroc au însoțit omenirea din cele mai vechi timpuri și au dus divertismentul la un alt nivel. Evoluția jocurilor de noroc a marcat istoria și s-a manifestat sub multiple forme până să ajungă în cazinourile online.

Ai fi surprins să afli cum erau văzute ca pe o formă de divinație și cum au ajuns să se extindă din Orașul Păcatelor treptat, către mediul online.

În acest articol te invit să afli cum au apărut jocurile de noroc și de unde a pornit istoria jocurilor de noroc în lume. Descoperă povestea care începe din Neolitic! Pregătit?

Cronologia completă în evoluția și istoria jocurilor de noroc

Neolitic, 6000 î.Hr. Oamenii obișnuiau să arunce cu pietre sau alte obiecte pentru a-și cunoaște viitorul.

Mesopotamia 3100-1700 î.Hr. Se găsesc dovezi legate de apariția jocurilor pe situri arheologice

China Antică (Dinastia Shang). 523-1027 î.Hr. Au fost create zaruri din oase de animale cu simboluri

Egiptul Antic, 1550-647 î.Hr. Au fost create primele zaruri din oase de fildeș și jocul de societate Senet.

Grecia Antică, 800-400 î.Hr. Apariția jocurilor Kottabos (un fel de darts cu zaruri) și răspândirea jocurilor cu zaruri la festivale

Roma Antică, 800 Î.Hr – 500 d. Hr. Popularizarea jocurilor de zaruri, pariuri și ruletă (tessera)

Evul Mediu, 500 Î.Hr – 1500 d. Hr. Biserica Catolică interzice jocurile de noroc

Renaștere, între 1500-1700 d.Hr. Apariția primelor forme de cazino create de nobilimea franceză

Epoca Iluminismului. 1600-1700 d.Hr, apariția primelor jocuri de masă și implicit a jocurilor de cărți

Sec. XVIII-XIX. Apar primele cazinouri și săli de jocuri

Sec. XX. Apar primele legi și primul cazino online din lume

Sec. XXI. Apar autorități pentru reglementarea oricărui cazinou online și o infrastructură legală pe jurisdicții

Istoria jocurilor de noroc – Origini și expansiune

Surprinzător sau nu, cele mai vechi origini ale jocurilor de noroc încep din perioada preistorică. Scopul lor era mai mult ludic decât cel pe care îl știi în ziua de azi.

Istoria jocurilor de noroc ar fi început în Neolitic, acum 6000 de ani și s-a extins în Mesopotamia, China și Egiptul Antic. Expansiunea a continuat în Grecia și Roma Antică apoi în Epoca Medievală și în Renaștere.

Punctul de start: Istoria jocurilor de noroc în Antichitate

Știai că primele jocuri de noroc au fost create în Mesopotamia, China Antică și Egiptul Antic? De la o simplă formă de divinitate și artă, la amploarea zilelor de astăzi, jocurile de noroc au avut nevoie de mii de ani să atingă apexul dezvoltării.

Începuturile jocurilor de noroc au fost marcate de zaruri și jocuri de cărți.

Primul joc de noroc: zarurile

Am fani barbut/craps pe aici?! Dacă da, ai fi surprins să știi că au fost create în Mesopotamia, acum 3.000 de ani și în China Antică (în Dinastia Xia între 2205 – 1766 î.Hr).

În Mesopotamia, atunci când zarurile erau aruncate, oamenii încercau să interpreteze semnificația lor și să afle ce doreau să le comunice zeii. La fel credeau și egiptenii care considerau jocurile un ritual religios.

Știai că? Zarurile nu erau sub formă de cub și nu aveau puncte desenate pe cele 6 fețe, ci simboluri tipice sau forme alungite. Cât despre material? În procesul de creație, se foloseau oase de animal sau scoici.

Apariția jocurilor de cărți

În istoria jocurilor de noroc, pe lângă zaruri, s-au făcut remarcate și jocurile de cărți. Ele ar fi apărut în China Antică, în Dinastia Tang (secolul VII d.Hr). Sinologistul britanic William Henry Wilkinson ar fi insinuat în American Anthropologist: Chinese Origins of Playing Cards că jocul era 1 la 1 cu jocul de domino.

De asemenea, cărțile de joc erau utilizate ca obiecte prin care oamenii făceau schimb de bunuri și ulterior erau utilizate pur pentru divertisment (în Dinastia Tang). Erau un fel de monede pe care erau inscripționate diverse simboluri.

În Dinastia Song, acest prototip de cărți de joc nu mai avea valoare monetară. Astfel, au devenit un obiect de divertisment. Într-un pachet erau 52 de cărți a câte 4 culori diferite și 13 valori diferite. Simbolurile erau inspirate din jocurile cu tăblițe chinezești.

Evoluția jocurilor de noroc în Grecia și Roma Antică

De la simple ritualuri religioase la o activitate recreativă, jocurile de noroc încep să evolueze în cadrul civilizațiilor romane și elene antice lucru care își pune amprenta în istoria jocurilor de noroc.

Grecii și jocurile de noroc

Zarurile au continuat să fie populare și în Grecia Antică. Un studiu despre divinație și jocuri de noroc din perioada elenistică arată că zarurile (denumite de greci ca Astragali) ar fi fost utilizate pentru a convoca zeii.

De-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea polisurilor grecești apăreau festivaluri de venerare a zeilor, la fel ca în Roma Antică. Oamenii se jucau sau își ghiceau viitorul ori inventau jocuri noi precum Kottabos, un joc in care aruncai la tinta cu zaruri.

Romanii și jocurile de noroc

Romanii nu vedeau cu ochi buni jocurile de noroc. Republica Romana vedea această formă de divertisment ca un viciu imoral. Dar… nu și atunci când începea Festivalul Saturnarilor dat în cinstea zeului Saturn. Acolo, orice formă de pariere erau acceptate.

Așa, pariurile puse pe zaruri, pe evenimente sportive ori pe tesserae (un fel de joc de ruletă), pe Ludus Latrunculorum (un fel de joc de table) au devenit foarte populare și s-au răspândit iar aristocrația romană le sponsoriza urmând ca în viitorul apropiat să le taxeze.

Evoluția jocurilor de noroc în: Epoca Medievală, Renaștere și Era Rațiunii

Biserica Catolică a început să condamne jocurile de noroc încă din Evul Mediu, considerându-le o formă de a păcătui. Nobilimea franceză continua să le desfășoare în ciuda a ceea ce credea biserica.

Apariția primelor forme de cazino

Și așa au apărut primele cazinouri improvizate, în secolele XVI-XVII . Treptat, autoritățile laice au început să le tolereze sau chiar să le exploateze din punct de vedere financiar.

Crearea ruletei

La finalul secolului al XVII-lea, în Era Rațiunii, apărea chiar primul joc de ruletă creat de matematicianul Blaise Pascal. Scopul lui? Să distreze toată curtea regală din Paris și să aducă un val de opinii și conspirații.

De ce? Pentru că toate numerele însumate de pe roata ruletei aduceau la un total de 666, numărul fiarei.

Inventarea sandwhichului la cald, în cazino

Aproape de finalul secolului XVII-lea, jocurile de noroc se răspândiseră atât de mult și erau atât de apreciate de nobilime încât au dus la noi creații culinare. Nu ai crede dacă ți-aș spune că sandwich-ul a fost creat de un conte.

John Montagu al IV-lea, se juca peste 12 ore la cazino. Punea servitorii să îi aducă orice fel de mâncare între două felii de pâine și astfel a rezultat sandwich-ul, făcut la cald la cazino.

Apariția predecesorului jocului de blackjack și poker

Aristrocrații francezi îndrăgeau jocurile de noroc, inclusiv pe cele de cărți. Era apreciat predecesorul jocului de blackjack, Vingt-Et-Un (21) jucat cu 5 sau 6 persoane la o masă.

Acest joc ar fi fost dezvoltat din predecesorii italieni ca Bassette, Cavagnole sau Trentuno. Jocul a devenit popular în câteva orașe franceze și din cercurile aristrocrației a fost răspândit mai departe în cafenele și taverne.

În Vingt-Et-Un, oricine aflat la masă putea să devină dealer și avea dreptul de dublare al unui pariu. Diferența era că atunci când un dealer și un jucător reușeau să facă punctajul de 21, jucătorul devenea dealer. Dar, în cazul în care dealerul făcea 21, restul pariorilor de la masă aveau să îl plătească de 3x miza de joc.

Un alt joc de cărți popular este cel de poker. La fel, acesta ar fi început tot din Franța, dar sub denumirea de Poque. Ulterior s-a răspândit în America și devenise o atracție în New Orleans unde a avut loc primul turneu de poker din lume la cazinoul Stillman.

Punctul de plecare în industria jocurilor de noroc

De la antichitate, la nobilime, istoria jocurilor de noroc nu s-a oprit în dezvoltare. Din contră, a evoluat și a adus oamenilor noi forme de divertisment și cazinouri în adevăratul sens al cuvântului.

Prima oprire: Veneția

Ai fi surprins cum punctul de start al industriei jocurilor de noroc nu a început din Las Vegas. În secolul al XVI-lea, în 1638, cazinoul din Veneția și-a deschis oficial porțile. Înainte să devină un cazino legal, a fost palat și reședință pentru nobilime și reședință pentru artiști.

Jocurile de noroc deveniseră populare iar dogele dorea să aibă un control mai aspru asupra lor. Astfel a fost deschis primul cazino public din lume, pe frumosul canal venețian.

A doua oprire: Monaco

Regele Charles al III-lea era un împătimit al jocurilor de noroc. A ordonat deschiderea primului cazino din Monaco pentru a potența nivelul turistic al zonei. Scopul era să dezvolte economic microstatul iar cazinourile ar fi jucat un rol important.

 Știai că? Cel mai cunoscut joc de noroc din Monaco era în acea vreme Ruleta Franceză.

Apariția celui mai popular joc de noroc: păcănelele

Rămân centrat în timp tot în America, în 1887 unde au luat naștere cele mai iubite jocuri de noroc din lume aparatele de pacanele. Charles Fey a creat Liberty Bell. La el nu câștigai bani ci bomboane sau alte delicatese. Scopul lor era să facă așteptarea la cozi mai mică. O diferență mare de atunci vs. acum, nu?

Acest joc a inspirat ulterior crearea pacanelelor. Liberty Bell a fost predecesor direct al generației de jocuri ca la aparate cunoscute ca „one-armed-bandits” care au dat startul industriei de azi.

A treia oprire: Las Vegas, SUA

Pe măsură ce jocurile de noroc s-au dezvoltat și au fost răspândite la nivel global, foarte multe jurisdicții le interziceau. Un caz concret este în America unde s-a votat Legea Contra Crimei Organizate din 1930. Multiple state le-au interzis până în 1960 iar altele le-au aprobat, așa cum a fost și Nevada.

De la o simplă așezare izolată la amploarea zilei de azi, Las Vegas a evoluat destul de repede. S-a înființat mai întâi o sală de jocuri în 1931 numită Pair-O-Dice Club.

Patru ani mai târziu a apărut și Boulder Dam Club iar în 1940 a apărut cel mai important cazino al vremii, deschis în incinta Flamingo Hotel de Bugsy Siegal și Billy Wikerson.

Din acel punct și până în prezent, Las Vegas a cunoscut una dintre cele mai înfloritoare istorii și a devenit un punct de reper pentru divertisment.

Era digitală și primul cazino online

Dacă în America multe state interziceau jocurile de noroc, în Europa se urmărea același lucru cu excepția țărilor care plăteau taxe din această activitate (ex. Belgia sau Cipru).

În secolul al XXI-lea însă regularizările și evoluția jocurilor de noroc a continuat. Acest sector avea să declanșeze venituri uriașe. Odată cu ele apăreau tot felul de infracțiuni, motiv pentru care reglementarea lor era imperios necesară mai ales că începeau să apară cazinourile online.

Acesta era faimosul The Gaming Club

The Gaming Club marchează istoria jocurilor de noroc, fiind primul cazino online lansat în 1994 de cunoscutul producător de jocuri Microgaming. Acolo puteai să joci câteva jocuri de noroc de unde nu lipseau jocurile de păcănele, jocurile de ruletă și blackjack. În total, portofoliul era de 18 titluri.

Cazinoul The Gaming Club era tot odată primul operator care devenea licențiat de autoritatea malteză de reglementare a jocurilor de noroc. Era primul de piață, o adevărată curiozitate care de altfel a reușit să revoluționeze întreaga industrie a jocurilor de noroc și care este și azi activ.

Dacă în primele faze jucătorii puteau să alimenteze contul și să se joace, în timp Gaming Club a introdus și bonusuri de casino, lucru care a inspirat cât mai mulți operatori de jocuri până în prezent.

Perioada pandemică și jocurile de noroc

Evoluția jocurilor de noroc online se simte din ce în ce mai mult în ultimii ani. O contribuție semnificativă la această creștere a avut și pandemia de COVID, odată cu anul 2020, când OMS a declarat pandemie globală. Din moment ce cazinourile stradale au fost închise în pandemie la nivel global, jucătorii au fost nevoiți să facă o schimbare.

Online, utilizatorii au putut profita de o mulțime de beneficii. Bonusuri constante, posibilitatea de a accesa jocurile de noroc la orice oră din zi și din noapte, metode multiple de plată, turnee cu premii mari, dar și o ofertă bogată de jocuri de noroc. Era mult mai comod și sigur să joci online decât să fii expus riscului de a te infecta.

Pe toată perioada pandemică au existat fie interziceri clare de funcționare a sălilor de joc, fie condiții și reguli clar definite pentru redeschiderea porților lor. Astfel, până în mai 2023, pe când pandemia era declarată de OMS ca fiind încetată, unele săli de jocuri și agenții de pariuri sportive aveau dreptul să funcționeze.

Voi lua exemplul României, pe când era acceptat să joci în săli și pariuri conform noilor reguli emise prin Ordinul comun pentru aprobarea regulamentelor care combat răspândirea SARS-COV-2. Dacă îți mai aduci aminte, aveai dreptul să intri în aceste săli dacă prezentai dovada de vaccinare, aveai mască, te dezinfectai pe mâini și păstrai o distanță față de ceilalți de minim 2m.

Pentru că pandemia era în floare, părea destul de complicat și greu să mergi la săli, chiar dacă s-au luat aceste măsuri legale. De aceea, mulți dintre noi au ales să se joace din confortul propriei case, evitând orice fel de pericol.

Era mai simplu să joci de acasă, online. Evitai orice periol și beneficiai de toate avantajele, pornind de la jocuri pe care le găseasai doar online până la rotiri gratuite fără depunere sau bonusuri fără rulaj pe care le accesai exclusiv cu un cod promo, nu?

Jocurile de noroc astăzi, în cifre

Apariția mai mult cazinouri online este în beneficiul utilizatorilor. Concurența acerbă dintre operatori îi stimulează ofere mai multe beneficii. Ascensiunea jocurilor de noroc online nu a dus însă la închiderea agențiilor stradale. Dimpotrivă, chiar și acestea au înregistrat creștere, ceea ce înseamnă că tot mai mulți români ajung să parieze la cazinouri și pariuri sportive.

Conform Statista, în 2022, la nivel global, industria cazinourilor online este evaluată la 287 de miliarde dolari și se așteaptă ca în următorii patru ani să crească până la peste 450 de miliarde de dolari.

Studiu de caz: Piața jocurilor de noroc online în România de azi

În România, cazinourile online au înregistrat creșteri constante, atât din punct de vedere al numărului de jucători, cât și al operatorilor. Această evoluție este însă controlată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Normele ONJN fac ca în piața de gambling din România să aplice legi unitare pentru toți operatorii.

Faptul că piața jocurilor de noroc din România este reglementată și supusă unor reguli unitare față de alte țări europene este un plus. La finalul anului 2022 evoluția jocurilor de noroc a fost marcată prin 31 de operatori de jocuri de noroc licențiați de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc cu „Licență clasa I”.

Concret, față de 2022, în 2023 există peste 40+ de cazinouri licențiate, o creștere destul de mare din prisma numărului de operatori. Printre noile cazinouri găsești și WinBoss, Player sau Million Casino și multe altele.

Pe lângă operatorii care au licența de clasa I sunt mult mai mulți cu licență de operare de clasa a II-a. Azi, mai bine de 470 de companii au eliberate astfel de licențe, fiind dedicate activităților conexe jocurilor de noroc. Ambele tipuri de licență emise de ONJN sunt valabile timp de zece ani.

În plus, partea de reglementare a jocurilor de noroc din România a făcut ca sumele încasate să crească de la un an la altul. Astfel s-a ajuns ca 1% din PIB să fie asigurat de încasările din industria de gambling.

Valoarea încasărilor ajunge până la 600 de milioane de euro iar industria jocurilor de noroc acoperă 45.000 de locuri de muncă. Trendul ascendent se va păstra și în următorii ani, fapt care va duce la creșterea sumelor încasate.

Află aici mai multe detalii despre rolul ONJN și cazinourile licențiate din România.

De ce este important să știi istoria jocurilor de noroc?

Istoria jocurilor de noroc demonstrează cum au evoluat aceste jocuri din trecut și până azi. De la simplele zaruri din fildeș la jocuri similare cu ruleta și cele mai sofisticate păcănele online, a fost cale lungă.

Este important să știi care au fost pe scurt punctele de plecare, cum au devenit ceea ce sunt azi și cum erau văzute.

Poveștile din spate sunt suculente și merită atenția ta. Reține, de la ele au apărut cazinourile online și jocurile tale preferate.

Resurse

  • https://www.britannica.com/topic/gambling/History
  • https://www.jstor.org/stable/658442?typeAccessWorkflow=login
  • https://journals.lww.com/co-psychiatry/fulltext/2021/07000/the_impact_of_covid_19_on_gambling_and_gambling.3.aspx
  • https://www.statista.com/outlook/dmo/eservices/online-gambling/worldwide
  • https://www.dspvn.ro/index.php/2020/06/17/ministrul-sanatatii-nelu-tataru-a-semnat-ordinul-privind-masurile-ce-trebuie-luate-in-mall-uri-in-salile-de-pariuri-sportive-si-in-cele-de-jocuri-de-noroc-pentru-prevenirea-raspandirii-coronavirus/
  • https://romslot.ro/industria-jocurilor-de-noroc-are-45000-de-angajati-si-asigura-venituri-la-bugetul-de-stat-in-valoare-de-peste-jumatate-de-miliard-de-euro/
Înapoi la pagina generală
Homeghi Constantin
Homeghi Constantin
Redactor Senior & Expert în cazinouri online
67 Articole
0 Recenzii

Homeghi Constantin este licențiat în Drept (a absolvit în anul 2003) și după ce a activat în acest domeniu și-a spus că este timpul pentru o schimbare.  Pentru că este pasionat de scris, s-a decis să facă din această pasiune un stil de viață.

Citește mai mult despre autor

Cele mai noi știri

Bogdancazino.ro » Stiri » Evoluția și istoria jocurilor de noroc: De unde a pornit industria cazinourilor?
Ultima actualizare: